Сенатът на американския щат Южна Каролина гласува за свалянето на знамето на Конфедерацията от сградата на щатския парламент. Остава да гласува и другата камара, но дебатът ще се проведе другата седмица.

Припомняме, че за това настояха много хора, разгневени и шокирани след касапницата в църква в Чарслтън. Стигна се и до вандалски акции на протести, тъй като искането им не бе удовлетворено веднага. Губернаторът на щата също подкрепи искането за свалянето на знамето и заяви, че той е минало, което не трябва да определя бъдещето на страната. Припомняме, че през юни младеж уби 9 чернокожи и заяви, че иска да разпали етническа война. Установено бе, че той е присъствал в расистки групи, а на много снимки позира с въпросното знаме.

Припомняме, че и до днес американското общество е разделено по отношение на флага като символ. Докато за белите той е история, то за чернокожите е расистки символ днес.

Много от щатите, влизали в състава на Конфедерацията, декларираха желание или да променят дизайна за щатските си знамена (защото те включват и конфедеративното), или да пратят противоречивото знаме в музея.