Редица министерства се обединяват около идеята да се криминализира незаконният добив на подземни богатства. След свлачището в пернишки квартал заради незаконно копани въглища, институциите застават единно зад виждането, че това трябва да бъде записано в Наказателния кодекс като престъпление и да се предвидят съответните наказания.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обяви пред журналисти, че вече е сформирана работна група с такава цел. В нея участват представители на прокуратурата, на МВР, на Министерството на правосъдието, Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката. Стана ясно, че вече се работи по текстове в тази насока, които да бъдат предложени на законодателя. Групата ще се срещне днес в 16.00 часа в Министерството на енергетиката.

Идеята на тези ведомства е да се определи като законово нелегално не само нерегламентираното добиване на въглища, а на всички видове земни богатства. Стана ясно, че от началото на миналата година досега са подадени близо 30 сигнала за незаконен добив. Ще се настоява за парични санкции за всеки, който добива, преработва и транспортира незаконно природни богатства.

От Министерството на енергетиката обаче не са сигурни дали свлачището в Перник, което става повод за подобна законодателна дейност, е причинено от незаконен добив. Допуска се, че има голямо наслагване на вода в земните маси и може това да е първопричината.