Очаква се торнадото в Джоплин да струва на американските застрахователи между 1 милиард и 3 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на предварителни прогнози.

Скоростта на вятъра вътре с смерча е достигала 350 км/час.

Стихията е разрушила близо 2000 хиляди сгради, сред които домове, офиси, болница и училище. Торнадото буквално изравнило със земята цели квартали, опустошавайки ивица с дължина 10 км. Отломки на къщи и автомобили са разхвърляни в радиус от 100 км. Местните власти изтъкват, че броят на жертвите е можело да бъде по-голям, ако навреме не са били взети мерки за предупреждаване на населението.

Двайсет и пет сирени са известили жителите на Джоплин за приближаването на торнадо 20 минути преди стихията да удари градчето привечер, съобщи ИТАР-ТАСС. Нови силни бури и възможни торнада се очакват в Мисури, Оклахома и Канзас през следващите дни, според метеорологичния уебсайт Accuweather, предаде ДПА.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че сърцето му е разбито от мъка при новината за броя на жертвите от торнадата, вилнели в САЩ през изминалия уикенд, предаде Франс прес. Общо 46 смерча връхлетяха само за два дни седем щата в централната и северната част на САЩ. Най-тежко пострада градчето Джоплин.

Обама, който е на визитата си във Великобритания, съобщи, че ще посети Мисури в неделя.