Правосъдният министър Христо Иванов внесе предложение за дисциплинарно уволнение на съдията от Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева, която само до преди дни беше и шеф на съда.

Предложението е направено с писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняме, преди дни бе приета оставката на Янева като шеф на Софийски градски съд.

Предложението на министъра е изготвено въз основа на фактите, които се съдържат в писмото от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков, постъпило в Министерството на правосъдието на 18.02.2015 г.

В писмото са отразени резултатите от извършена проверка на основание Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) в Дирекция „Сигурност на МВР" и Специализирана дирекция „Технически операции" - ДАНС.

Припомняме, стана ясно, че Янева е разписала разрешението за използването на СРС по случая „Червей". Това бе и причината тя да подаде оставка.

Иванов изтъква, че всички тези данни, които не представляват класифицирана информация и вече били публично оповестени в средствата за масово осведомяване.

Всички тези особености на вече известната дейност по установяване на нарушението и изключителната значимост на сферата, в която то е извършено, за защита на националната сигурност, обезсмислят внасянето на предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Владимира Янева в режим на дискретност, защото фактите в него вече не са тайна за обществото, коментира още Иванов.

В същото време, изтъква той, привличането на вниманието към тези обстоятелства е наложително в спешен порядък и под засилен публичен контрол, защото те поставят проблем от най-висш обществен интерес за защита на основните човешки права и за съдържанието на ефективния съдебен контрол върху дейността по прилагане и използване на специални разузнавателни средства.