Софийски градски съд ще разгледа искане на прокуратурата Николай Кобляков да бъде задържан отново, съобщиха от институцията. Желанието на прокуратурата е въз основа на пристигнало в България искане от руските власти за екстрадицията на руско-френския дисидент и социален предприемач.

Припомняме, точно преди един месец, на 1 август, Софийският градски съд прецени, че няма основания задържаният на софийското  летище правозащитник Николай Кобляков да бъде екстрадиран в Русия.

Той беше освободен с мярка за неотклонение „подписка" след 6-часово заседание на магистратите. Тогава съдът прецени, че няма данни за вероятност Кобляков да се укрие и поради това определи по-леката мярка.

Руско-френският дисидент бе задържан на 29 юли при влизането му в България с полет от Париж. Задържането е въз основа на бюлетин на Интерпоп, по искане на Русия, за образуване срещу него на производство за измама.

Съдът аргументира определянето на по-лека мярка за неотклонение срещу Кобляков с влошеното му състояние от една страна, а от друга с факта, че досега не е осъждан. Именно липсата на данни за съответствие на законодателството се оказа сериозен аргумент съдията по делото да прецени, че не е основателно задържаният дисидент да бъде екстрадиран. Екстрадиция се допуска само когато деянието съответства на законодателството на страната - в случая България.

Софийски градски съд ще разгледа искането днес.