ЕК очаква от новото българско правителство да създаде специални структури за разследване и наказване на организираната престъпност и корупцията по високите етажи, пише в проектодоклада на мониторинговия механизъм.

Тези структури трябва да са с ясен мандат и гарантирана независимост, пише още в проектодоклада на мониторинговия механизъм, съобщи БНР.

В документа, който вече е готов, но ще излезе официално на 22 юли, не се препоръчва предпазна клауза. Наблюдението обаче остава докато бъдат изпълнени всички изисквания.

Корупцията по върховете и организираната престъпност остават проблем №1 като този път е многократно подчертана и липсата на политическа подкрепа за преодоляването й.

Другите критики са за несъстоялата се реална реформа в съдебната система, за пасивността на прокурори и магистрати, които не се самосезират, а работят само по сигнали, както и за остарелия наказателен и силно формализирания НПК.

В проекта е отбелязано още, че има случаи на намеса в работата на прокурори и съдии, че съдебните производства се бавят без основания, че понякога се дават снизходителни присъди, които създават усещане за безнаказаност.
На комисията за изземване на незаконно придобити доходи и имущество трябва да бъдат дадени повече правомощия.

България трябва да започне да разследва и наказва прането на пари, смятат експертите на комисията.

Иначе в проектодокумента се говори за първи резултати срещу корупцията и организираната престъпност. Отбелязани са и промяна на подхода и по-открит и честен диалог от страна на българските власти през последната 1 година.

От своя страна министърът на правосъдието в оставка Миглена Тачева потвърди, че българските власти са получили проектодоклада на комисията и по думите й той е добър.

„По доклада няма да кажа нищо, защото не е коректно. Съвсем логично е в рамките на сътрудничеството ние да го получаваме седмица по-рано. Винаги е било така, не е някаква изненада.
На 22 юли ще имате доклада тогава, когато го имаме всички официално. Другото не е сериозно. Казах, че докладът е добър за България", коментира Тачева.