Секретариатът на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР) в Брюксел е изпратил писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова с настояване да забрани планираното за събота възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков.

В писмото се казва, че „за поредна година Българският национален съюз (БНС), Национална съпротива, Кръв и чест и други неонацистки формации възнамеряват публично да празнуват и да отдадат почит към отявлените фашистки възгледи на генерал Христо Луков - бивш министър на войната и легионер по времето на Втората световна Война, известен антисемит и привърженик на нацистките идеи."

От ЕНАР изтъкват още, че т.нар. „патриотични" организации и участници в Луков марш използват националистическите идеи за публична демонстрация и пропаганда на расизъм и ксенофобия. Членове на неофашистки групи от други държави (Германия, Русия, Белгия, Румъния и други), които са официално забранени в собствената си страна, също участват в Луков марш в София, допълват от организацията.

ЕНАР призовава кмета на София да не позволява предоставянето на улиците на града за антидемократични изяви и за открито проповядване на расистки идеи и настоява Столична община да забрани провеждането на планирания за 16-ти февруари 2013 Луков марш.

От организацията искат още СО да предприеме ефективни мерки срещу всички форми на расизъм.

Секретариатът на ЕНАР е изпратил писмото, подписано от Майкъл Привот, директор на ЕНАР, и до Омбудсмана на България, както и до Постоянното представителство на страната ни в Европейския съюз в Брюксел.

„Ние протестираме срещу поставянето на името на Васил Левски редом до името на генерал Христо Луков под надслова на марша: „Героите не умират". Считаме за абсолютно недопустимо приравняването на антисемитската идеология на ген. Луков с общочовешките ценности за равноправие и мирно съжителство на хора от всички етноси, изповядвани и жертвоготовно защитавани от Васил Левски", се изтъква в тяхната позиция.

Припомняме, вчера от Българския хелзинкски комитет също поискаха в писмо до националния омбудсман забрана на Луковмарш. Подобно настояване направи и общинарят от БСП Георги Кадиев.