Руският външен министър Сергей Лавров заяви преди срещата с американския Държавен секретар Джон Кери по-късно днес, че все още има шанс за мир, съобщава „Гардиън".

Говорейки пред студенти в Казахстан, Лавров приветства приетото от сирийското правителство руско предложение химическите оръжия на Дамаск да бъдат поставени под международен контрол.

Сигурен съм, че има шанс за мир в Сирия", каза той и добави, че предупреждение за военна интервенция допълнително ще дестабилизира Сирия и региона.

В същото време британският външен министър Уилям Хейг заяви пред британския парламент, че е нужна категорична резолюция на ООН, която да обвърже Сирия да предаде химическите си оръжия.

Говорейки пред Камарата на общините, Хейг изрази предпазливостта си от обещанието на Сирия. „Ще трябва да бъдем сигурни, че всички химически оръжия са установени и предпазени, така че да не попаднат в грешните ръце", каза той.

Нашите дипломати в Ню Йорк са в тясна дискусия за проекторезолюция...Резолюция трябва да установи обвързващи ангажименти за сирийския режим, за да предаде химическите оръжия в определен времеви период", подчерта дипломатът.

Той добави, че следващата седмица ще има допълнителни разисквания в Съвета за сигурност, както и че тогава се очаква докладът на химическите експерти на ООН.

Към всеки ангажимент от сирийския режим трябва да се подхожда с голямо внимание. Това е режим, който лъже от години относно това дали притежава химически оръжия. Въпреки това ние трябва да приемем това предложение на сериозно и да го пробваме искрено. Ако сирийският режим предостави химическите си оръжия, това очевидно би било голяма стъпка напред...", поясни Хейг.

Междувременно АП съобщава, че Кери и неговата делегация са пристигнали в Женева, където най-малко два дни ще разговарят с руските си колеги.

Официален представител от делегацията на Кери обяви, че те ще търсят бързо споразумение за прилагане на принципите на руската инициатива.

Друг източник подчерта, че задачата е „изпълнима, но трудна и сложна".

Представителят допълни, че САЩ търсят следи дали Русия сериозно се отнасят към това и Вашингтон ще разбере в относително кратък срок дали руснаците мамят.

В екипа на Кери влизат инспектори по химически оръжия, които са работили по случаите с Либия и Ирак.

Съединените щати призоваха днес сирийския режим да декларира възможно най-бързо количеството и спецификата на притежавания от него химически арсенал, предаде Франс прес.