По време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев е бил буквално затрупан с въпроси и критики към дейността на комисията, научи news.bg.

Съвсем естествено най-основното питане е било свързано с искането на „Булгаргаз" за повишаване цената на природния газ.
Припомняме ви, вчера стана ясно, че природният газ ще поскъпне от 1 април, въпреки намеренията на правителството да замрази цените.

По време на днешната среща е било постигнато пълно единодушие между работодатели и синдикати, ако може цените на природния газ и парното да бъдат замразени до края на годината.

Семерджиев е бил питан за общите условия, които „Булгаргаз" и електродружествата предлагат на клиентите си, както и за огромните предплащания, които се изискват.

Поставен е бил и въпросът за глобите, които се начисляват за неконсумирана газ и електроенергия и дали комисията ще продължава да толерира подобни издевателства.

Васил Весел от Асоциацията на индустриалния капитал е напомнил, че има старо решен да не бъдат налагани глоби за неизползвана количествена електроенергия, но такова не е вменено на електроразпределителите и те продължават да ги изискват.

Цената на газа не може да се "замрази", защото има заявени съответни количества газ и курс на долара, по който те се купуват, коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов след приключване на консултативния съвет към ДКЕВР. ДКЕВР предлага увеличение на газа от 1 април с 15 процента или с 60 лева върху действащата сега цена на горивото.

Николай Ненков от КНСБ е поставил въпроса за това, че БЕХ има много високи финансови резултати за изминалата година - над 200 милиона лева печалба, и е поискал Министерството на финансите да потърси начин тези пари да бъдат използвани за смекчаване качването на цените за електроенергия.

Мика Зайкова от „Подкрепа" и Аднан Лидиянов от ССИ от своя страна са поискали промяна на законодателната рамка, за да може да се окаже по-ефективно влияние над монополистите при определяне на цените.

Като цяло Ангел Семерджиев не е отговорил на по-голямата част от въпросите, след което участниците на срещата са обещали да му ги зададат по-късно днес по време на обществената дискусия с ДКЕВР.
Стана ясно, че част от тях ще останат в сградата за разговори с представителите на комисията, а някои синдикати ще протестират отвън.

Кои са печелившите концесии, мисли тринстранката.
                                      Още....

По време на срещата на съвета вицепремиерът Дянков е останал неутрален и деликатно е мълчал.

Разговорите продължават с дискутиране на спешното въвеждане на система за електронно правителство.

Припомняме, социалните партньори и правителството обсъждат антикризисния пакет мярка по мярка. До момента още не е стигнато до основната и най-дискутирана - повишаване с два прпоцента на ДДС.

Сигурно е обаче, че синдикати и работодатели ще се възпротивят категорично на това предложение.

По-късно Семерджиев заяви, че цените на тока, газа и парното не могат да се замразят, защото няма законово основание за това.

По думите му увеличаване на цените на природния газ от първи април ще има.

Според Ангел Семерджиев поносимото увеличение на цената на природния газ е до 15 процента, но това може да стане само със съдействието на Министерството на икономиката и енергетиката и Българския енергиен холдинг като принципали на доставчика „Булгаргаз".

Може обаче да се обсъжда задържането на всички разходи на енергийните компании и по-този начин да се повлияе върху запазването на цените.

Семерджиев изтъкна, че комисията регулатор ще направи всичко възможно да омекоти ценовия удар и повишението да не е голямо.