На днешното заседание на Софийския апелативен съд бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе оправдан.

Припомняме, бившият вътрешен министър бе осъден на две инстанции, едната от които - Апелативният съд, за това, че е отказал да запише позволено от съдия прилагане на специални разузнавателни средства срещу бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров.

На две инстанции Цветанов получи 4 години зад решетките. Магистратите от Върховния касационен съд обаче решиха, че колегите им от апелативния състав са били пристрастни и не са позволили повторен разпит на бившия главен секретар Калин Георгиев, като същото се отнася и за съдията от СГС.

"Оправдателната присъда на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов показва, че прокуратурата не трябва да се намесва в противоборството между отделните политически партии". Тази позиция изрази един от защитниците на бившия вътрешен министър - адвокат Ханс Петер-Ул пред журналисти, минути след решението на Апелативния съд. Той допълни, че Прокуратурата е част от съдебната власт и не трябва да действа пристрастно.

През 2009 г.  Цветанов е бил посъветван от главния секретар на МВР Калин Георгиев да не  потвърди провеждането на СРС-та и това е бил неговия мотив да напише 6 пъти "НЕ!".

Ул изтъкна, че всичко това е било известно на Прокуратурата, но в продължение на 5 години не са предприели никакви мерки. Изведнъж през 2014 г. било повдигнато обвинение. "Това поведение може да е било мотивирано единствено политически", категоричен е юристът. В допълнение, той изтъкна, че тази  присъда носи правна сигурност и правен мир за България.

"Винаги съм искал да има справедлив процес", изтъкна на свой ред току-що оправданият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той бе категоричен, че няма да използва оправдаването си в предизборната кампания на ГЕРБ, за разлика от други, които през  2013 г. го призовавали да се оттегля от политиката, защото е подсъдим. Цветанов е убеден, че през цялото време обществото, структурите и колегите му депутати са знаели, че е невинен.

Адвокат Менко Менков и днес отстояваше тезата, че Цветанов е имал право да откаже прилагането на СРС-та и се е мотивирал защо го е направил. По думите на Менков, ексвътрешният министър е изпълнил закона така, както са го правили и неговите предшественици. Обвиненията срещу него не били юридически мотивирани. "Защитата е категорична, че не може оправдаването на Цветанов да се дължи на факта, че неговата партия сега е на власт", категоричен е адвокат Менков.

"На 9 февруари, когато излезе решението на предходния състав на Апелативния съд, г-н Цветанов отново беше председател на парламентарната група на най-голямата политическа партия и беше на власт", коментира Менков и допълни, че това не е попречило на предходния състав да потвърди осъдителната присъда.

Решението на апелативните магистрати подлежи на обжалване от Прокуратурата в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

По рано днес държавното обвинение поиска потвърждаване на присъдата за ексминистъра на вътрешните Цветанов. Вторият в ГЕРБ на две инстанции получи 4-години затвор, но Върховният касационен съд (ВКС) върна  делото на предходната фаза - Софийски апелативен съд.

Защитата на Цветанов, адвокат Менко Менков, настоя САС да отмени осъдителната присъда на първоинстанционния съд и да оправдае изцяло клиента му. Адвокат Менков изтъкна, че Цветанов е изпълнил законовите си правомощия в качеството на вътрешен министър, отказвайки прилагането на СРС-та по отношение на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Тогавашният вътрешен министър Цветанов е действал в условията на оперативна самостоятелност, според защитата му, а не както СГС е посочил в мотивите към присъдата- че е действал при условията на обвързана компетентност.

Адвокат Менков бе категоричен, че не може да става дума за намеса от страна на изпълнителната власт, в лицето на вътрешния министър, в работата на съдебната власт, каквото  разбирането на първоинстанционния съд.

Защитникът на Цветанов не се съгласи, че Цветанов е действал във връзка с бъдещо кариерно израстване на Орлин Тодоров, за да го опази, тъй като към онзи момент двамата въобще не са се познавали. Той наблегна, че в мотивите си Софийският градски съд се основава на предположения.

На съдебното заседание бе изслушан бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров. С неговите показания трябваше да се установи дали Цветанов е имал връзка с Орлин Тодоров и има ли истина във внушението, че като МВР шеф той е отказал да позволи СРС-та срещу него от гледна точка на по-нататъшното му кариерно израстване.

Председател на съдебния състав бе Петя Шишкова, а членове Маргаритка Шербанова и Милена Панева.

По-късно стана ясно, че прокуратурата ще обжалва решението на Софийския апелативен съд.