Лидерите на страните от Г8  призоваха към прекратяване на насилието в Сирия и заявиха подкрепата си за мирния план на специалния посланик на ООН Кофи Анан, прeдадоха информационните агенции.

„Както и преди, ние сме ужасени от кръвопролитията, хуманитарната криза и повсеместните сериозни нарушения на човешките права. Сирийското правителство и всички страни трябва незабавно и в пълна степен да изпълнят своите ангажименти по мирния план на специалния представител на ООН и Арабската лига Кофи Анан, включително прекратяване на насилието, за да бъдат осигурени условия за политическо решение на конфликта, което ще доведе до създаване на демократична плуралистична политическа система."

Това се казва в заключителната декларация на срещата на Г8, която се проведе р резиденцията на американския президент Кемп Дейвид.

Лидерите на осемте страни от групата призоваха Сирия да осигури достъп на представители на хуманитарни организации и изразиха подкрепата си мисията от наблюдатели на ООН.

„Остро осъждаме неотдавнашните терористични актове в Сирия. Като и преди сме силно обезпокоени от заплахата за мира и сигурността в региона и от тежката хуманитарна ситуация, предизвикана от кризата, и сме решени м зависимост от необходимостта да предприемем чрез ООН следващи действия." - се казва още в декларацията.

Лидерите на Г8 се договориха за създаването на фонд за подпомагане на арабските страни, в които „арабската пролет" предизвика процеси на обществени промени. Във формирането на фонда заедно със страните от осмицата ще участват регионални партньори и Световната банка. Първоначалната капитализация на фонда ще бъде в размер на 250 милиона долара.

Лидерите на страните подкрепиха процеса на разширяване на мандата на Европейската  банка за възстановяване и развитие и се споразумяха за създаване на специален фонд за инвестиции в арабските страни.

Наред с това Г8 ще подкрепа арабските страни чрез диалог на различни международни форуми, чрез образователни програми и програми за обмен.

Участниците във форума се споразумяха също за създаването на пазар на „зелени" технологии и стоки, а също и за подкрепата за такива технологии като възможна  алтернатива при проблеми с доставките на петрол.

Същевременно лидерите на осмицата се договориха а обмяна на опит по отношението на добива на петрол и природен газ и по предотвратяването на екологични катастрофи, свързани с добива на горива. Те отбелязаха също важността на работата на МААЕ и на подобряването на ядрената безопасност.
Ще бъде възложено на Световната банка за изработи препоръки за финансиране на програми, насочени към опазване на околната среда.

По време на форума се състоя неформална среща между президента на САЩ Барак Обама и руския премиер Дмитрий Медведев.  Двамата са разговаряли в непринудена обстановка, без вратовръзки, в парка на резиденцията, съобщи агенция „Новости".

Медведев е уверил Обама, че ще има приемственост в руската външна политика при президентския мандат на Владимир Путин.

От своя страна американският държавен глава е споделили вижданият си за политическия живот в Америка. Американската страна е изразила надежда, че Медведев ще продължи да участва в развитието на отношенията между двете страни  наред с президента Путин.