Патриотите обясниха, че са разговаряли с финансовия министър за приоритетите им за бюджет 2016. В нашата група не говорим само за харчовете, но и за начина да се помогне за напълването на бюджета, обясни след срещата с Горанов съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Никакви притеснения не са имали сред патриотите, тъй като финансовият министър бил човек, който искал да оправи положението. Той се стреми бюджетът да мине без сътресения, да бъде съгласуван с всички и да бъде в полза на държавата, доволен е Симеонов.

ПФ са поискали повече средства за някои сектори. Нашите приоритети са образование, отбрана и МВР задължително, подчерта лидерът на НФСБ.

Самият Владислав Горанов предвижда срещи с всички партии, подкрепящи кабинета и то на няколко кръга. Първата ще е експертна и ще се проведе в Министерство на финансите. В края на октомври, както е по закон, бюджет 2016 ще бъде внесен в НС. Там ще чуем приоритетите, които отделните партии, подкрепящи правителството, искат да видят, обясни Горанов.

Българските бюджети трябва да инвестират основно в две направления - в човешкия капитал, който е образованието и в инфраструктурата в максимално добър баланс между двете, подчерта финансовият министър. Според него трябва да се харчи по-ефективно.

Повечето партии, застанали зад управлението, искат повече пари за секторите сигурност и отбрана, стана ясно от думите на финансист номер едно. Ако това се очертае като приоритет, очевидно ще има повече пари, обясни министърът. Той обаче не е съгласен именно това да са държавните ни приоритети.

Иначе за Горанов остава приоритет да не се трупат дългове. Аз ще предложа ограничаване на дефицита за следващата година до около 2 % от БВП, каза той.