Холандия ще забрани носенето на бурка. Това заяви премиерът антиислямист Геерт Вилдерс след обявяването на решението за създаване на правителствена коалиция на малцинството, подкрепена от неговата партия, съобщава lenta.ru.

„Ще има забрана за бурките", заяви Вилдерс пред журналисти при обявяването на мерките, договорени от трите партии, които преговарят за създаването на ново правителство.

Мерките, които целят да намалят правителствените разходи с 18 милиарда евро до 2015 г., също така планира да бъде намален наполовина броят на имигрантите, които идват в страната.

„В Холандия вече ще духа нов вятър", заяви Вилдерс в присъствието на предполагания за нов премиер на страната Марк Руте.

Холандия обърна внимание на ислямския тероризъм след убийството на филмовия режисьор Тео Ван Гог. На 26 юли тази година мароканецът Мохамед Буйери беше осъден на доживотен затвор на 26 юли 2005 г. за причиняването на смъртта на 47-годишния холандец.

Той бе убит в Амстердам на 2 ноември 2004 г., след като по телевизията бе излъчен негов филм, критикуващ насилието срещу жените в ислямските общества.

Миналата година две холандски мюсюлманки загубиха в съда дело срещу работодателите си, които не им позволявали да носят бурка на работното им място.

Защитничката на гражданските свободи в Европарламента баронеса Сара Лъдфорд се противопостави срещу забраната. Тя поясни, че това означава жените да си остават в къщи.