С панихида в катедралния храм "Св. Александър Невски" се постави началото на църковния ритуал по канонизацията на избитите българи от Батак и Ново село по време на Турското робство.

Църквата за последно почете мъчениците като обикновени хора, преди да ги удостои с ореола на светостта.

Службата бе водена от Негово Светейшество Българският патриарх Максим в съслужение с епархийските митрополити.

Панихидата е част от богослуженията за канонизацията на избитите в Батак и Ново село българи. Тя е едно от историческите събития в историята на Българската православна църква и държавата.

Припомняме, Светият Синод на Българската православна църква в заседанието си през март тази година реши да бъдат канонизирани за светци "просиялите от рода български Баташки и Новоселски мъченици".

Поименно бяха прочетени имената на някои от новомъчениците, както и Първото послание на Апостол Павел до коринтяните, в което Павел говои за единението и морала в християнската общност.
В патриаршеската катедрала дойдоха и много граждани, като след панихидата започва и всенощно бдение.

Утре - на 3 април, неделя, когато Светата Православна църква прославя Неделята на св. Йоан Лествичник, от 9.30 ч. ще бъде отслужена св. Литургия от Негово Светейшество Българския патриарх Максим в съслужение с епархийските митрополити и епископите на БПЦ.

По време на богослужението ще стане канонизацията на Новоселските и Баташките мъченици.

След това по установения ред ще бъде извършен молебен към новопрославените мъченици и лития около храм-паметника "Свети Александър Невски".

Канонизацията на мъчениците от Батак и Ново село ще е първата за патриарх Максим. Тя е знаково събитие за църквата.

Припомняме, между 1 и 3 май 1876 година осемхилядната башибозушка орда на Ахмед ага Барутанлията потушава Баташкото въстание. Това става, след като първенците на Батака карат хората сами да предадат оръжието си, получавайки обещанието на Барутанлията, че веднага след това ще си тръгне.
Броят на жретвите на тридневното клане е противоречив, но според различни исторически докуменвти става въпрос за между 2000 и 5000 убити деца, жени и мъже.