Нов цех за производство на прокатни изделия в „Стомана индъстри" откри президентът Георги Първанов.

В церемонията участваха и заместник-министърът на икономиката и финансите на Гърция Йоанис Папатанасиу, ръководители и собственици на „Стомана индъстри".

Основният извод е, че в Перник започват да се случват добри неща. Не по-маловажно от това, че Миньор Перник е в А група е, че „Стомана" е вече в Шампионската лига
Г. Първанов

Сред гостите, които бяха над 1000 души, имаше депутати, представители на държавната и местна власт, инвеститори, банкери, клиенти и партньори на „Стомана индъстри".

Новият цех е инвестиция в размер на 80 млн. евро - част от мащабна инвестиционна програма, осъществяваща се в „Стомана индъстри" от 2001 г., когато компанията се присъедини към Фиденоргруп.

До момента в „Стомана индъстри" са инвестирани 130 млн. евро, а собствениците възнамеряват в следващите 5 години да инвестират още 400 млн. евро.

Новооткритият цех е най-големият от гледна точка на производството на Балканите и е сред най-модерните в Европа и най-съвършените в света от гледна точка на асортимента стоки, които може да произведе.

Това каза Атанасиос Атанасопулос, председател на съвета на директорите на „Стомана индъстри".

С откриването на новия цех, капацитетът на „Стомана индъстри", който сега е 800 хил. тона годишно, ще бъде удвоен, съобщи Антон Петров, член на съвета на директорите на „Стомана индъстри" и регионален мениджър на ВИОХАЛКО за България.

Той припомни, че „Стомана" от предприятие в ликвидация преди 7 години, днес е водещо предприятие.

Президентът Първанов също отбеляза, че „Стомана", която бе наистина в състояние със затихващи функции, вече се е превърнала в предприятие, отговарящо на европейските изисквания и става лидер в региона.

Той похвали ръководството на „Стомана" за реализираните инвестиции - това, че произвеждат качествени продукти и инвестират в обучението, както и за ангажираността на ръководството на предприятието към инициативи в сферата на образованието, здравеопазването, благоустройството.

Основният извод е, че в Перник започват да се случват добри неща, каза Първанов и добави, че не по-маловажно от това, че Миньор Перник е в А група е, че „Стомана" е вече в шампионската лига.

Държавният глава посочи още, че предприятието е един от символите на приятелските българо-гръцки отношения, изтъквайки, че Гърция е инвеститор №1 в България.

Първанов изрази убеденост, че примерът на гръцките инвеститори ще бъде последван и от други наши приятели.