Реформаторският блок се притеснява от "замразяването" на българското участие в "Южен поток" да не означава единствено поставяне на снимка от заварката на тръбата в камерата на хладилника.

Подписан ли е вече договорът за строителство на българската част на "Южен поток" и сложен ли е подпис за вземане на заем за това строителство, попита на прескофенренция ексенергийният министър и настоящ член на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Десните се вълнуват за тези договори, тъй като искат да  разберат, ако има подписан договор за строителство, то какви са клаузите за неустойки при замразяване на проекта.

"Няма по-жална гледка от тази как премиерът Пламен Орешарски под американски конвой обещава да не прави това, което до вчера е обяснявал, че ще направи", коментира още бившият енергиен министър на Бойко Борисов и добави: "Къде е волята на този човек и какви са истинските мотиви на действията му?".

Реформаторският блок не може да разбере и защо точно вчера управляващите са решили да "замразят" проекта.

Говорителят на реформаторите Радан Кънев напомни, че те са категорично против участието на страната ни в изграждането на тази газопровод, защото тя може да бъде ограбена чрез него, но и осъзнава нуждата от проекти, които да ни направят енергийно независими.

"Не стана ясно кой продължава да подкрепя това правителство", посочи от своя страна лидерът на СДС Божидар Лукарски и напомни събитията на изминалата политическа седмица с думите: "Дори и двете водещи партии в парламента са в скандал помежду си".

Размяната на пресконференции между БСП и ДПС е накарала Реформаторския блок да се запита дали само "Атака" не подкрепя правителството на Пламен Орешарски.

По отношение на актуалното предложение за задължително гласуване Реформаторите напомниха, че държат на това да се проведе референдум, чрез който българските граждани сами да си изберат дали да гласуват по желание или по задължение.

На първо място според Реформаторския блок трябва да се направят няколко бързи промени в Изборния кодекс, сред които прочистването на избирателните списъци.