В Гърция започна решителен вот на предсрочни парламентарни избори, които могат да доведат до поемане на властта в страната от крайнолявата партия Сириза, която иска да предоговори споразуменията с международните кредитори, съобщава „Франс прес".

Водената от 40-годишния Алексис Ципрас партия е с около 4-5% пред управляващата консервативна партия „Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас според последните социологически проучвания.

Самарас се надява гърците да подкрепят европейския курс
Още...

9,8 милиона души имат право да гласуват. Изборните секции отвориха врати в 7 часа и ще работят до 19 часа. След това се очакват и първите exit poll резултати. Над 20 партии са регистрирани за участие във вота. Най-много избиратели са в Атина и Солун.

Ципрас иска да предоговори огромния гръцки дълг от 318 милиарда евро и да сложи край на програмата на строги икономии, която е наложена от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Евентуална победа на радикалната лява партия може да доведе до решение на Гърция да не плаща дълга и да банкрутира, което и автоматично да доведе до излизане от еврозоната.

Ели, 20-годишна студентка, която пусна своята бюлетина в атинското педградие Неа Смирни, изтъкна, че подкрепя Сириза, но признава, че е притеснена.

„Не бях решила до тази сутрин, защото се страхувам, че резултатът от победа на Сириза може да е банкрут. Трябва да останем в Европа", изтъкна тя пред „Франс прес".

50-годишният Янис Папакостас каза, че иска гръцкият народ да се „събуди" след шест години на икономически проблеми.

„Най-лошият сценарий е партиите да не си сътрудничат", смята той. Папакостас сподели, че ще гласува за „То Потами", нова партия, която може да е част от коалиционно правителство.

Около 40% подкрепа от гласовете на гърците ще са необходими на крайнолявата гръцка партия Сириза, ако иска да си гарантира абсолютно мнозинство в парламента според социологическите изследвания.

Според гръцкия изборен кодекс за влизане в 300-местния парламент е нужно спечелване подкрепата на 3% от гласувалите. Партията с най-голяма подкрепа автоматично получава 50 места бонус.