Във втория заключителен ден на икономическият форум "Шумът на парите" водещи застрахователи разискваха актуалните проблеми пред бранша. Особено емоционален отново бе въпросът за застраховка "Гражданска отговорност", в аспекта на последните правила и препоръки от Комисията за финансов надзор за уеднаквяване и унифициране на тарифите.

На въпроса дали правата на потребителите са били нарушени с диференцирането на премиите в зависимост от територията на управление на моторното превозно средство, изпълнителният директор на "Армеец" - Цветанка Крумова, заяви, че до този момент не е имало застрахователно дружество в страната, което да е предлагало "Гражданска отговорност" по незаконни тарифи. Както и че не е вярно, че застрахователите нямат право да правят оценка на риска, напротив това е правилен риск мениджмънт.

По време на дискусията бе коментирано навлизането на нови субекти на пазара и дали той няма да стане много тесен при много компании. Почти единодушно бе мнението на лекторите, че пазарът е недостатъчно развит и от тази гледна точка има място за всички. Част от новорегистрираните компании се ориентираха директно в животозастраховането, а други, все още плахо, работят в общото застраховане. Тяхната ниша обаче е преди всичко в злополуките и здравните застраховки, коментираха специалистите.

В условията на продължаваща криза, обедняващо население и намаляващи лихвени проценти застрахователите трябва да търсят оптимизиране на разходите и правилно балансиране на портфейлите, но в същото време във връзка с въвеждането на директивата Платежоспособност ІІ, трябва много внимателно да планират и реализират инвестиции особено в информационните системи и организацията на труда, заяви още Цветанка Крумова. Всички лектори бяха категорични, че българските застрахователи ще са подготвени навреме за новите изисквания.

Изпълнителният директор на "Армеец" коментира перспективите пред застраховането - бъдещето са технологиите. Това, което стои пред нас, е интернет поколението, на чиито изисквания ние сме длъжни да отговорим. За съжаление, има доста законодателни пречки, за да можем да отговорим на това младо поколение, на неговите необходимости и постепенно дейността да стане онлайн и ние да си комуникираме пълноценно с тях.