Почти две-трети от предвидените обекти с влезли в сила заповеди ще бъдат разрушени още днес.

Това съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол в началото на акцията по събарянето на незаконните постройки край язовир "Искър".

Първият съборен обект от незаконните беше ограда и едноетажна постройка тип барака с прокарани ток и вода.

Собственикът обясни, че не е бил предупреден за акцията днес: "Само от телевизията разбрах снощи. Сега аз имам натуриален акт на мястото. Те това е цялата работа, че нямам строителен билет".

След кратки преговори семейство Стоилови получиха разрешение да изнесат обзавеждането от постройката преди тя да бъде бутната.

Служители на фирмата изпълнител помогнаха на двамата да свалят дори дървените дограми от бараката, която след това бе срината от булдозера за броени минути.

Съседи по места бяха предпочели сами да премахнат определените за незаконни, най-често огради и прилежащи към вилите им бараки.

Стоян Благоев - началник на РДНСК - Югозападен район, обясни, че се събарят само обекти с влезли в сила заповеди за незаконно изградени.

"Досега всичко зависи от организацията, която сме успели да създадем. Но се надявам, че ще успеем поне 2/3 от постройките, защото голямата част от оня списък, който имахме постройки, бяха обжалвани", посочи Стоян Благоев.