Софийската градска прокуратура внесе в Софийския районен съд обвинителен акт срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров

Той е обвинен за това, че от 2000 г. до задържането му на 4 юли 2006 не е декларирал пред БНБ преводи на валута по негови сметки в Австрия.

Сумата, за която прокуратурата обвинява Димитров, е около 4 милиона евро, съобщава БНР.

Срещу Димитров има повдигнати обвинения за пране на пари и за длъжностно присвояване от "Топлофикация", но по тези обвинения все още няма внесени обвинителни актове.

Предстои по днешния обвинителен акт СРС да прецени дали делото да започне през есента, или, ако открие допуснати процесуални нарушения или грешки в него, да го върне на прокуратурата за тяхното премахване.

Според наблюдаващия делото прокурор Божидар Джамбазов за повдигнатите обвинения съдът предвижда лишаване от свобода до шест години.

Пред news.bg Джамбазов коментира, че хипотетично има възможност делото да бъде върнато за преразглеждане, но всичко зависи от преценката на съда.
Все още е рано да се каже категорично дали делото ще бъде върнато, уточни обвинителят.

Относно останалите обвинения (пране на пари и длъжностно присвояване), повдигнати срещу Валентин Димитров, Джамбазов уточни, че те са в етап „разследване”, но все още не е ясно кога точно те ще бъдат внесени.

Прокурорът добави, че по делото срещу Димитров няма изнесена категорична информация дали се разследват и други замесени лица, но не отхвърли възможността за това.