Иранският президент Хасан Рохани поиска от ООН да се противопостави на наложените от Саудитска Арабия правила за хаджа, след трагедията в Мека от последните дни, предаде АП. Той настоява да се проведе разследване на случилото се.

Припомняме, че броят на загиналите поклонници в свещения за мюсюлманите град вече е 769, а ранените са 934.

Властите на Саудитска Арабия категорично опровергаха съобщенията,  че причина за трагедията по време на тазгодишния хадж е преминаващ кортеж с високопоставени лица, заради който пътят е бил блокиран.

Саудитският министър на вътрешните работи определи разпространяваните твърдения като злонамерени и абсолютно лъжливи.
Той обвини за разпространяването на подобни слухове иранските държавни медии.

Именно Техеран нападна най-яростно Рияд след случилото се, тъй като най-много от жертвите са иранци и обвини властите в некомпетентност.

В началото на септември път, седмици преди началото на хаджа, загинаха стотици след падането на кран в Голямата джамия в Мека.

Припомняме, че освен конфликта около йеменските бунтовници хуси, за които се твърди, че са спонсорирани от Иран, конфликт между двете държави съществува и около самия хадж в Мека.

Двама ирански младежи обвиниха саудитски служители от охраната на летище в опит за сексуално насилие и Техеран. И двамата посочени от момчетата получиха наказания от своята държава, но Техеран се закани, че ще спре пътуванията на свои граждани до свещените градове. Виден духовник пък призова управлението на Рияд там да бъде прекратено.

Всяка година около 500 000 богомолци само от Иран предприемат поклонническо пътуване до Мека и Медина.