В позиция, изпратена до медиите, синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" изтъква, че е обиден от визираните в общественото пространство суми от политици и министъра на образованието в оставка проф. Игнатов, относно размер на учителски или директорски заплати от 2000 лева. Това, според синдиката, е поредната спекулация, която накърнява достойнството на учителя и създава негативно отношение към учителския труд в българското общество.

Учителските заплати категорично не са увеличавани от 2008 година след голямата учителска стачка до сега. Увеличени са малко средствата за образование, припомнят от там, посочвайки, че миналото лято Синдикат „Образование" е предложил 400 милиона повече за образование. Това не се случи, което потвърждава тезата, че българското образование не е приоритет, категорични са синдикатите.

В писмото на Синдикат „Образование" се изтъква още, че именно заради ниските възнаграждения на българския учител му се налага да работи на поне още няколко места. Задължително втората работа е работата по проекти, което е положителна тенденция в българското училище, но освен това преподавателят е зает в още една или две други професии. И дори с тях сумата от 2000 лева е за поне няколко месеца, подчертават от там.

Нека не забравяме че голямата част от българските учители вземат чисти трудови възнаграждения от по 550 - 600 лева, което им утвърждава вечното първо място в Европа по бедност, се посочва в позицията.

Синдикат „Образование" е силно обезпокоен и от липсата на решение в МОМН и Министерство на финансите относно увеличение на учителските заплати.

Ако липсата на решение на въпроса за увеличение на учителските заплати продължи, то това ще принуди учителите да започнат да убеждават с традиционните улични методи управляващите за нуждата от увеличаване на работните им заплати, предупреждават от синдикалната структура.

Синдикат „Образование" ще предложи в избирателните кодекси и закони да се регламентира задълженията на българските училища относно провеждане на видовете избори и финансовата отговорност на община и държава към тях.

Ако не бъде вменена тази финансова и административна отговорност и продължат да се източват училищните бюджети за провеждане на референдуми и избори, то синдикатът ще предложи изборите да се провеждат в църкви или молове.