Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) представи шестата актуализирана версия на Проект за Българската национална доктрина.

Акад. проф. д-р Григор Велев, председател на БАНИ, ръководител на научния екип, разработил доктрината и редактор на изданието, побърза да уточни, че тази сутрин е бил изненадан от информацията във вестниците, че националната доктрина е на Патриотичния фронт. Акад. Велев изрично подчерта, че проектът за доктрина е създаден от 25 учени на БАНИ.
Стана ясно обаче, че сред авторския колектив има и представители на политическите партии - АБВ, БСП и Патриотичния фронт, чийто член е самият акад. Велев. Председателят на БАНИ изтъкна, че патриотите спонсорират отпечатването на книгата. Текстовете могат да се коригират, обсъждат и това ще стане в комисиите на Народното събрание.

Първият вариант на доктрината е разработен през 1995 -1997 г. от екип учени в БАН, а през 1997 г. е била представена на президента Петър Стоянов. След това е била внесена и обсъдена в НС, но не е приета. През 2002 г. БАНИ представя актуализирана доктрина на председателя на 39-ото Народно събрание Огнян Герджиков. Той я насочва към комисиите за обсъждане, но в крайна сметка документът не е включен за обсъждане на пленарно заседание. Тогава БАНИ получили „неудовлетворителни обяснения", че ДПС са причината за това, тъй като правели „въртели".

Велев даде своето обяснение по въпроса. „На много места акцентираме, че не може да има партии на етническа основа, а съгласно международните норми една партия е етническа, когато нейното ръководство е от дадения етнос", коментира председателят на БАНИ. Когато нейният водач е етнически турчин и когато 2/3 от ръководството са етнически турци, тя не може да бъде друга, освен етническа партия, но това не се казва, продължи той.

Преди месец БАНИ е написала писмо до Конституционния съд, за да си изпълни задължението и да отговори на въпроса дали ДПС е партия, която отговаря на конституционните изисквания на България. Акад. Велев изригна срещу това, че 25 години Конституционният съд не можал да събере сили да даде ясен отговор на въпроса. „Нещо повече - регистрираха на Касим Дал партия, която е 100% турска партия", продължи да се възмущава председателят на БАНИ.

Иначе Велев подробно представи всяка от петте глави в новия вариант на Националната доктрина. В обемния труд се дефинират отговорите на въпроси като: що е национална идея, що е национален идеал /кауза, както и на въпроса за националните интереси.

Учените предлагат една „свободна, независима, демократична, силна и благоденстваща България". Много често някои патриотични среди издигат лозунг „България над всичко". Според Велев обаче истинският лозунг трябва да е „Националните интереси на България над всичко". В националната доктрина се залага на модерна администрация на страната, свързана с т.нар. електронно правителство.

Учените са разгледали България като модерна индустриална държава. Акцентът е поставен върху енергетиката и газопреносната система.

При всички случаи сме заинтересовани да изградим газопреносна мрежа, тъй като в 4-те блока на българската акватория на Черно море се очертават огромни залежи, поради което трябва да свържем находищата си с Европа, смятат още учените. „Ако се съгласим да възстановим строителството на „Южен поток", това трябва да стане непременно с условието поне 50% от пропускливостта на тръбата да бъде дадена на България, за да може да осъществяваме газо- и нефтопоток", коментира Велев.

От БАНИ настояват да се повиши финансирането на образованието у нас. Броят на университетите трябвало да се сведе до 10. В чужбина пък трябвало да се изградят повече училища, тъй като само за последните 8 години 2 млн. българи са напуснали страната ни.

Силно намаленото раждане и нарушеното семейно планиране са изтъкнати като причини за демографската криза. Колкото по-ниско е интелектуалното ниво на населението, толкова повече са ражданията. Григор Велев посочи за пример циганите, където раждането на много деца е форма на препитание.

Имаме уникален феномен - млади двойки живеят съвместно 5-6 години, без да раждат дете, което според Велев води до траен стерилитет.

След 2 дни е планирана среща между представители на БАНИ и министъра на здравеопазването Петър Москов, като целта е да го запознаят с изготвения от тях проект за здравна реформа.

След циганите почти до 100% достига неграмотността при младежите до 18 г., изтъкна председателят на БАНИ. Поради това е предвидено изграждане на „Корпус за професионална подготовка" на ниско образовани младежи, където трябва в рамките на 6-12 месеца да получат професионална квалификация.

Някои от предвидените точки в доктрината са доста по-екстремни. Така например се планира да бъде въведен отново „ергенският данък" за мъже и жени. Идеята е събраните средства да се внасят във фонд за деца без родители. Причината за тази мярка според авторите на доктрината е това, че 43 % от двойките, които имат деца в България, нямат брак, а ползват незаконна сума от 165 лв. за самотни майки.