Организацията „Опазване и защита на еврейските гробища" проявява инвеститорски интерес към средновековния еврейски некропол край Карнобат. Организацията се финансира от германското външно министерство. Тя може да превърне некропола в една от най-популярните туристически атракции в региона.

Уникалното еврейско гробище край Карнобат е сред най-значимите и най-големите средновековни некрополи на Балканския полуостров. Близо 1000 надгробни плочи от мрамор и камък са съхранени върху площ от около 50 дка. Всяка от тях носи своята „гравирана" история. Известно е, че тук се намират най-ранните сефаратски гробове на Балканския полуостров.

Не всички от тях са проучени. Не са разчетени и всички епитафии по плочите, издълбани в камъните на поне пет езика - иврит, ладино, френски, немски и български. Повечето от плочите са изработени от мрамор, донесен от Малко Търново.

От 1598 г. датиран е най-ранно разчетеният досега гроб. На най-старите са гравирани фигури. Учените смятат, че тези фигури дават указание за пола, образованието или занаята, упражняван от покойника приживе - мастилница и перо, игла, ножица, колан, пафти или цветя (за жени и момичета).

Международната организация се е ангажирала да осигури финансиране по очертаване на границите на некропола, изграждане на ограда с възможност за достъп, изработване и поставяне на указателни табели, както и последваща жива охрана на старината. За партньор у нас организацията е избрала Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф" с председател Алберта Алкалай. "Алеф" е упълномощен от Шалом България да осъществи дейности по проучване, реновиране и строителство в некропола.

Международната организация до сега е облагородила и поддържа над 30 еврейски гробища в Украйна, Полша, Чехия и други европейски страни. Некрополът край Карнобат е първият обект в България, който провокира вниманието й.

Преди стартиране на строителните дейности е необходимо некрополът да бъде обявен за археологически паметник на културата, да се промени статутът на земята - от публична общинска в публична държавна собственост, да се изработи подробен устройствен план и да се издаде строително разрешение.