Множеството клипове в социалните мрежи, с които шофьори се хвалят с високите скорости, бяха коментирани от началника на КАТ в студиото на Нова телевизия. От служба "Контрол на автомобилния транспорт" са разбрали кой е водачът на един от клиповете, който управлява автомобила с превишена скорост, но не могат да го глобят.

Шофьорът, заснет да управлява с над 160 км/ч в населено място, където разрешената скорост е 50 км/ч. е роден през 1985 г., стана ясно от началника  на „Пътна полиция"  комисар Бойко Рановски. Клипът с неговото "геройство" е заснет на 17 август 2014-а година в района на Самоводене.

„Става дума за младеж, роден през 1985 година, той не отрича по времето, когато е заснет клипа да е бил в селата, които са заснети, но се съмнява в автентичността на видеото", каза още началникът на „Пътна полиция".  Глоби обаче може да има едва когато приключи цялата проверка по случая.

„Когато говорим за нарушаване на изискването за максимална скорост, това трябва да бъде установено по надлежния ред с техническо средство, одобрено и регламентирано, няма друг начин", уточни комисар Рановски.

„Съгласно Закона за движение по пътищата техническите средства, които се използват за контрол на скоростта трябва да проверени и одобрени съгласно Закона за измерванията и да са минали първоначална или последваща проверка от Института по метрология", обясни полицаят.

Комисар Рановски съобщи, че водачът на първия автомобил все пак може да бъде санкциониран на база на кадрите от „Моята новина". „По отношение на неправилното изпреварване и движение по пътното платно той може да бъде санкциониран, но трябва да приключи цялата проверка по случая и да установим и другия водач", каза той.

„В момента има достатъчно настроения за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата като правилата и санкциите ще бъдат разделени от изискванията към водачите и моторните превозни средства. Мисля, че в най-скоро време ще започне да се работи по написването на изцяло нов закон", каза още комисар Рановски.