Emaxpress
Уникален археологически музей ще отвори врати под храма „Света София".

Над 100 гробни съоръжения, останки от по-ранните църкви и изключително добре запазени антични мозайки ще бъдат изложени в подподовото пространство на една от най-древните църкви на територията на столицата, съобщи Радио София.

От 1991 година е в изпълнение програма за реставрация, консервация и експониране на интериорите и пространството, върху което е изградена базиликата „Света София".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че до момента от страна на общинската администрация, която дори не е собственик на обекта, са инвестирани 1 млн. и 800 хил. лева - най-вече за сеизмичното укрепване на древната конструкция.

До освобождението на София от османска власт храмът „Света София" е бил най-голямата постройка в населеното място, обясни Васил Китов - архитектът, автор на проекта.

Археологическите проучвания се изпълняват от Общинското предприятие „Стара София", а по думите на зам.-министъра на културата Тодор Чобанов изграждането на подземен музей ще се финансира и по Оперативната програма „Регионално развитие" на Европейския съюз.