С овчарски геги, звън на чанове и под ритмите на цял оркестър животновъди се опитаха да пробият полицейския кордон и да стигнат сградата на Министерския съвет.

Движението беше отцепено, а полицаите получиха подкрепления.

С викове "Оставка!" млекопроизводителите успяха да преминат през пътното платно въпреки многото полицаи.

Пристигнаха и части със специални каски и шлемове, които успяха в известна степен да върнат тълпата назад.

Водещият на митинга също призова колегите си да се върнат назад. В блъсканицата пострада и полицай, който беше изведен от колегите си с изкълчен крак.
Директен юмручен сблъсък между фермери и униформени нямаше.

Според протестиращите фермерите имат право да заемат платното, а според полицаите разрешението ги ограничавасамо на тротоара пред бившия Партиен дом - между президентството и МС.

Атанас Къчов, фермер от Пловдив, влезе в спор с полицаите и показа документи, които, по думите му, позволяват на животновъдите да протестират и на платното, непосредствено през МС, а не само на отсрещния тротоар, където е зала "София".

Фермерите са издигнали плакати със своите искания: "Не ни делете на млекари и птицевъди", "Без държавна намеса животновъдството загива, господа управляващи", "Ще сме непримирими до постигане на исканията"

Председателят на Националния млечен борд Димитър Зоров съобщи, че премиерът е готов да се срещне с представители на протестиращите. Поканата за срещата е предадена на животновъдите чрез началника на охраняващите митинга полицаи.

В последствие стана ясно обаче, че Сергей Станишев няма да разговаря с фермерите.

Няма да се срещам с никой, който не спазва закона", каза министър-председателят. Сергей Станишев определи протеста като „определено провокативен". По думите му организаторите - специално г-н Зоров и г-н Цаконски - са подстрекавали протестиращите да не спазват закона.

Исканията на фермерите, чийто протест днес е може би най-мащабният от всички до момента, са за пълно изплащане на субсидиите за качествено мляко.

Арести
По-късно стана ясно, че Андриан Цаконски е бил отведен в 5-то РПУ в качеството му на един от организаторите на протестиращи земеделци.
На него ще му бъде съставен акт заради превишаване на определеното време за протест, преминаване на границите за мероприятието.

Като нарушение от полицията посочват още опита на фермери да разпънат палатков лагер пред Министерски съвет, а не където е определено за това - в градинката пред Централна баня.

Заедно с Цаконски са били арестувани още трима фермери. Протестиращите обявиха, че организират още по-мащабни протести и се заканиха другата седмица да блокират цялата страна.