„Това бе унищожителна буря, може би най-лошата, която сме преживявали".
Това заяви по време на брифинг кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг по повод случващото се в града, който бе ударен от урагана „Санди", съобщава БиБиСи.

По думите му по време на бурята е имало 23 пожара и най-малко 80 жилища са били сринати до земята, но няма жертви от тези инциденти. Той също изтъкна, че има 6100 души в градските убежища за извънредни ситуации.

Блумбърг обяви, че има най-малко 10 загинали в Ню Йорк и се очаква броят им да нарасне.

Кметът също предупреди, че възстановяването на обществената транспортна система ще отнеме известно време. Някои от мостовете са отворени, но Блумбърг призова гражданите да са търпеливи. Според него предизвикателствата са „огромни".

750 000 нюйоркчани нямат електричество. Южно от 42-ра улица електроподаването е спряно като предохранителна мярка, добави той.
По думите му от бурята е разрушен 74-етажен кран, който виси в района на Манхатън и не е възможно да бъде премахнат за известен период, докато не утихне вятърът.

Университетът Ню Йорк, и две болници са евакуирани. Други две лечебни заведения нямат електричество. Няма фатални случаи в болниците, които да са свързани с бурята, заключи той.