Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Киев за решителни разговори с украинското правителство как да се прекратят кръвопролитията в Източна Украйна, съобщава „Франс прес".

Меркел ще се срещне с президента Петро Порошенко, премиера Арсений Яценюк и няколко кмета на украински градове по време на еднодневното си посещение.

Тя е най-влиятелният западен лидер, който посещава Украйна от началото на кризата. Посещението е три дни преди ключовата среща между Порошенко и руския президент Владимир Путин в Минск в рамките на среща на Митническия съюз. На нея ще участват и представители на ЕС.

По-рано днес вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел заяви в интервю за вестник, че установяването на федерална Украйна е единственият реален път за прекратяване на кризата. Обаче Киев категорично се противопоставя на такива планове.

Анализатори отбелязват, че посещението на Меркел трябва да доведе до „консолидиране на позицията на Киев и на ЕС" преди важната среща с Путин.

Според Олександър Сушко, директор на базирания в Киев Институт за Евроатлантическо сътрудничество, Путин ще се опита да се възползва от всяко противоречие между Киев и Брюксел, също ще намеква за германските икономически интереси в Русия.