Мобилни екипи заминават към Гърмен, за да изследват потребностите на децата в риск там.

Решението е взето на междуинституционална среща между Държавната агенция за закрила на детето, националния омбудсман, областната управа, регионалната дирекция „Социално подпомагане" в Гоце Делчев, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, МВР и други отговорни институции.

От утре започва сформирането на мобилни екипи, които да извършат картографиране и оценка на потребностите на децата и семействата по методика, предоставена от ДАЗД

Същия ден министър Лиляна Павлова съобщи, че събарянето на незаконните къщи в Гърмен започва след три дни. Още...

Екипите ще бъдат под ръководството на областния управител на Област Благоевград и в тях ще бъдат включени представители на всички органи по закрила на местно ниво.
След извършване на изследването ще бъдат набелязани мерки за осигуряване на базовите потребности и спазването на правата на образование, здравеопазване и жилище.

„Търсим ресурси за подкрепа на всички нива", заяви председателят на ДАЗД Ева Жечева и допълни, че ДАЗД ще се обърне за подкрепа и към неправителствени организации. Ще бъдат привлечени и здравни и трудови медиатори от областта.

Омбудсманът Константин Пенчев подчерта, че предстоящото събаряне на незаконно изградените постройки застрашава спазването на правата на децата, живеещи в тях.

Той изведе като основен проблем категоричния отказ от диалог между двете общности, между които напрежението се овладява само чрез денонощното присъствие на полиция и жандармерия.
От Инспектората по образование увериха, че ще положат всички усилия да задържат интереса на децата към училище, но ако семействата им останат без дом, те ще напуснат не само учебното заведение, но и селото. В мерките, набелязани на срещата, е предвидена и този тип закрила-настаняване на останалите без къщи в други райони.