Откриването на новия арест в Бургас е доказателство, че и с малко средства нещата могат да случват. Важното е, че вървим в правилната посока". Това заяви заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов при откриването на новите арестни помещения в затвора в Бургас, съобщиха от Министерството на правосъдието. Той добави, че условията в новите арести отговарят изцяло на европейските стандарти.

След преобразуването на част от помещенията в Бургаския затвор в арестни, капацитетът на новия арест в града е за общо 36 лица, задържани под стража. Предвидени са отделни килии за чужди граждани, за жени и за непълнолетни. Всяка от килиите е със самостоятелен санитарен възел, а до всички помещения има достъп на естествена светлина. Вече има възможност на задържаните да се осигури престой на открито, отделно от осъдените затворници.

За преоборудването на новите арестни помещения е използван изцяло трудът на лишени от свобода от затвора в Бургас. Ремонтните дейности започнаха през ноември 2014 г. За изграждане на стените, както и за голяма част от оборудването, са използвани налични материали, включително врати и шкафове от съществуващия арест. Крайната стойност на всички средства за ремонта и за оборудването е под 30 000 лв.

Въпреки всичко, преди официалното откриване на ареста, зам.- министър Янкулов отбеляза, че независимо от хубавия повод в Бургас, днес Комитетът против изтезанията (КПИ) направи остро публично изявление за условията в местата за лишаване от свобода в България. По този повод Янкулов припомни, че от месеци Министерството на правосъдието активно работи по темата и съвсем скоро предстои излизането на пакет от мерки, с които да се отговори на част от критиките  на Комитета.

Основният извод е, че имаме нужда от промяна в политиката. Изводът на КПИ е, че България търпи провал в управлението на местата за лишаване от свобода. Имаме сериозна нужда от преосмисляне на целите, както и от промяна на манталитета, особено в управленските нива. В противен случай напредък няма да постигнем", заяви заместник-министърът.

Той допълни, че нерешените проблеми са факт, нещо повече - има проблеми, които са неидентифицирани през всичките години, през които Комитетът отправя препоръки към системата за изтърпяване на наказания у нас. „Осъзнавам, че проблемите няма как да бъдат решени за няколко месеца. Необходима е сериозна работа на всяко ниво от системата за изпълнение на наказанията", подчерта Янкулов.

В тази връзка той припомни, че преди две седмици постовете си освободиха началниците на три от местата за лишаване от свобода - Софийския и Бургаския затвор и поправителния дом в Бойчиновци. Затворите в София и Бургас често са сочени като силно проблемни в докладите на КПИ,  споменати са и в днешното официално изявление на Комитета.