Комисията за  защита на конкуренцията (КЗК) наложи две санкции на обща стойност 300 000 лв. на "Международен панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив.

Нарушенията са свързани с налагане на нелоялни търговски условия и ценова злоупотреба.

"Международен панаир Пловдив" АД притежава господстващо положение на пазара за предоставяне на услугите "право на изграждане", "заверка на проект" и "изграждане на изложбени конструкции".

КЗК установи, че дружеството се е възползвало от монополното си положение при предоставяне на услугата "изграждане на изложбени конструкции", повишило е цената й само спрямо конкурентните фирми, а е запазило своята пакетна цена за право и изграждане на изложбените конструкции.

По този начин "Международен панаир Пловдив" АД лишава останалите участници на пазара от възможност за печалба и елиминира реалната конкуренция.

Проучването показа още, че липсва ясна регламентация на правото на отказ на "Международен панаир Пловдив" АД да сключва договори за изграждане на изложбени конструкции, както и на правото на едностранно изменение на Общите условия и тарифите.

Международният панаир в Пловдив ще обжалва пред Върховния административен съд решението на КЗК за налагане на санкции.

От пресцентъра на дружеството заявиха, че основна задача на панаира е да представя българската икономика и за това в този смисъл той не се стреми към монопол.

Това дава възможност на дружеството да налага нелоялни търговски условия и едностранно да изменя Общите условия, вкл. цени, във вреда на интересите на клиентите на Панаира.

Производството е образувано по самосезиране, въз основа на писмо от Негово превъзходителство посланика на кралство Белгия, г-н Филип Беке, сигнал от г-н Филип Суинен - президент на Големия регион и по молба на "Асоциация на фирмите за панаирни и изложбени услуги - България".

КЗК постанови прекратяване на нарушенията.