С настъпването на нощта по улиците на столицата на Киргизстан Бишкек избухнаха престрелки с автоматично оръжие, съобщи АП, като се позова на очевидци.

Според Ройтерс интензивните престрелки започнали, след като части на полицията се опитали да спрат банди от мародери, които се опитвали да крадат от магазините и централния пазар в Бишкек.

Според говорител на министерството на вътрешните работи неколкостотин полицаи се опитват да прогонят близо 500 мародери.

АФП съобщи, че в някои райони на Бишкек е имало сблъсъци между цивилни и полиция. По улиците били забелязани бронирани военни машини, придружени от групи въоръжени военни. В района на Ошки пазар близо до центъра на киргизстанската столица въоръжени униформени открили огън във въздуха, за да разпръснат предполагаеми мародери.

Някои от тях избягали с частни автомобили. Търговците на пазара стоят зад лавките, си въоръжени с тояги и метални пръти.АФП припомня, че по-рано временно изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Болот Черниязов издаде заповед да се използва огнестрелно оръжие срещу мародери.

Междувременно временното правителство на Киргизстан обяви, че смята Русия за "ключов стратегически партньор" и помоли Москва за финансова и стратегическа подкрепа, заяви финансовия министър във временния кабинет, цитиран от Ройтерс.

"С Русия имаме вечно приятелство. Русия е нашият ключов стратегически партньор", каза Темир Сариев, съюзник на Роза Отунбаева, която вчера оглави временно правителство след свалянето на президента Курманбек Бакиев.

"Знаем, че можем да разчитаме на Русия да ни помогне в тази ситуация", каза Сариев. "Нуждаем се както от финансова, така и от стратегическа подкрепа. Вече се обърнахме към руското правителство с молба за помощ". По думите на високопоставен руски представител, пожелал анонимност, Москва ще настоява новото ръководство в Киргизстан да затвори американската военновъздушна база "Манас". През лятото на 2009 г. базата в околностите на Бишкек бе реорганизирана в център за транзитни доставки за силите на САЩ и НАТО в Афганистан.

"В Киргизстан трябва да има само една база - руската", заявил представителят пред репортери в Прага. "Бакиев не изпълни обещанието си да затвори американската база", заяви той няколко часа след подписването на новия руско-американски договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.