Украинските власти обявиха днес, че данните, извлечени от черните кутии на разбилия се малайзийски самолет в Източна Украйна, показват, че самолетът е бил разрушен от "мощна експлозивна декомпресия", причинена от шрапнел от ракета.

Предполагаемата причина за свалянето на пътническия самолет на "Малайзия еърлайнс" беше разкрита от полковник Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Твърденията на украинците не бяха потвърдени от европейските експерти, които анализират данните от черните кутии.

Украинските власти и американските спецслужби твърдят, че ракета, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти, е свалила самолета. Сепаратистите настояват, че никога не са притежавали оръжия, способни да свалят MH17, който е летял на височина, недостижима за техните оръжия.

САЩ обвиниха Русия, че са доставили зенитно-ракетна система "Бук" на сепаратистите, твърдение, което Москва отхвърли.

Черните кутии се анализират във Великобритания, след като бяха предадени от сепаратистите на малайзийските власти през миналата седмица.

Експерти по въздушна безопасност казват, черните кутии на MH17 са по-стари версии, което означава, че записаната на тях информация е доста ограничена.