Романът „Покорност" на един от най-популярните френски писатели Мишел Уелбек влезе в топ 10 на класацията на най-търсените бестселъри във Франция през Amazon.fr, съобщава агенция Новости.

Излизането на новия роман съвпадна с трагичните събития при терористичното нападение в Париж над редакцията на сатиричното издание „Шарли Ебдо", при което загинаха 12 души.

Именно във връзка с излизането на романа точно "Шарли ебдо" излезе с корица, посветена на Мишел Уелбек.

Романът „Покорност" е политическа антиутопия, която се развива по сюжета за сблъсъка между религиозните общности във Франция - на президентските избори победа над лидера на десните Марин Льо Пен удържа ислямист.

Още преди премиерата си романът предизвика бурни дебати във френското общество, а самият Уелбек беше обвинен в разпалване на ислямофобия.

Писателят категорично отхвърля подобни обвинения, като заявява, че не застава на нито една страна от две противостоящи си идеологии. Той самият определя произведението си не като провокация, а като реалистично видение на едно възможно бъдеще.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е чел романа и че трябва да се спазва принципът на свобода на словото.

Романът „Покорност" започна да се предлага за продажба само три месеца преди предстоящите президентски избори във Франция. В рамките на кампанията се налага като доминираща тема миграционната политика.

Мишел Уелбек е един от най-четените френски автори в света в момента.

Той доби световна, но и скандална слава с романите „Елементарните частици" („les Particules élémentaires") и „Платформата". През 2010 година Уелбек получи наградата "Гонкур" за романа си „Карта и територия.

В превод на български език можете да прочетете: "По-широко поле за борбата", "Елементарните частици", "Платформата", "Възможност за остров", "Карта и територия".