Източник от суданското външно министерство е заявил за медиите, че се очаква осъдената по-рано на смърт за вероотстъпничество Мерием Ибрахим скоро да бъде освободена.

Според адвоката й обаче, все още съдът не се е произнесъл и самият той е скептичен относно подобен развой.

Припомняме, доктор Мерием Ибрахим, 27-годишна, бе арестувана и съдена първо за прелюбодейство, а след това за вероотстъпничество, когато се омъжва за друговерец и обявява, че приема неговата религия. Самата тя е дете на такива родители.

Ибрахим прекара бременността си и роди детето си зад решетките. Присъдата може да бъде изпълнена две години, след като жената роди. Жената е била осъдена да получи и 100 удара с камшик по обвинение за прелюбодеяние, тъй като според законите на исляма бракът с християнин е незаконен.

Министърът на информацията Ахмед Билал Осман обаче завява, че не само в Судан, а и в целия ислямски свят, действат подобни закони. Представители на християнски деноминации заявиха, че християните в страната отдавна са подложени на репресии.

Суданските власти бяха подложени на силен международен натиск. Присъдата бе критикувана остро като "варварска"от политическите лидери. Петиции на "Амнести интернешънъл" и други организации за освобождаването на затворничката събраха стотици хиляди подписи.