Синдикатите многократно са писали писма до ръководството на Гранична полиция и на МВР за условията на труд по границата. Това обясни в пред НоваТВ Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Медията цитира писма от полицаи, които разказват за ужасяващите условия на труд, в които са принудени да работят повече от година по границата.
Палатките са покрити с разкъсани найлони, пълнят се с вода и кал при дъжд, дървата, предоставени за огрев на граничарите са мокри, което ги принуждава да носят гуми, за да ги разпалят.

Освен това служителите се прибирали от дневна смяна посред нощ, а от нощна -  следобед, което напълно "изяждало" почивния им ден.

Синдикалният лидер на МВР Валентин Попов заяви, че през цялото време при тях непрекъснато са пристигали сигнали, които те са предавали по нататък.

„Последното ни писмо беше от 11 декември", заяви Попов. „Имахме много отговори, че се работи, че се полагат усилия нещата да се подобрят".

Между синдикатите на МВР и ръководството на Гранична полиция е имало почти постоянен контакт.

„Не виждам какво повече можехме да направим в този случай", коментира Попов.

Според сигналите на граничарите въпрос на време е било да се случи трагедия като тази, която сполетя 15 техни колеги навръх Коледа.

Припомняме, че на 26 декември ЗИЛ, превозващ 15 полицаи, охраняващи границата, се обърна и падна в дере, пълно с вода от валежите в района. Затиснат в кабината му остана 34-годишният Асен Асенов, който за съжаление почина.

Оцелелите разказвали за ужаса на колегите си. След падането кабината започнала да се пълни с вода и гориво.

Синдикатите са категорични, че в случая е нарушен законът, защото в каросерия можело да се превозва само техника на Министерството на отбраната. Те твърдят още, че МВР не спазва закона и в частта за извънредния труд. Именно затова настояват за оставки. Граничните настояват и за спешна намеса на прокуратурата.

Междувременно шестима гранични полицаи остават в болница след катастрофата с преобърналия се в село Горно Ябълково ЗИЛ.