Над една трета от работещите в „Пиринска мура"-Банско ще бъдат съкратени през юни. Преди дни собственикът на завода е внесъл уведомително писмо в Агенцията по заетостта. В него като причини са посочени протестите на работниците и спирането на производството, което е довело до загуба на клиенти. От синдиката в завода, в който членуват 203 от общо 270 работещи, категорично отхвърлят този мотив, припомняйки, че по време на протестите хората са били в едномесечен принудителен престой.

Припомняме, на 24 февруари след двуседмични протести заради забавени 6 месеца заплати и принудително спиране на работата по вина на работодателя, бе подписано споразумение за поетапно издължаване към работниците и ангажименти за стабилизиране на завода. Според хората споразумението не е било изпълнявано коректно и дължимите заплати са били забавяни.

Спешни мерки за предотвратяване на масовите съкращения са предприети от областната структура на КНСБ, каза председателят Емануил Манолов, цитиран от БНР. По думите му има нарушения на самата процедура за масови уволнения. Синдикатът възнамерява оттук нататък да предприеме всички законови мерки, да сезира необходимите институции като Областна инспекция по труда, Агенцията по заетостта и областния управител. Освен това те обмислят да напишат и писмо до социалния министър.

Напрежението в завода за столове в Банско ескалира. Хората не изключват поредна вълна от протести и гражданско неподчинение. Манолов е убеден, че се подготвя закриването на завода. Той прави това заключение на базата на справката, която дава работодателят. В нея се посочва, че най-големият процент от работниците, които трябва да бъдат съкратени, са хора с професионална квалификация.