Ръст на телефонните измами отчитат от полицията. На пресконференция в Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Ангел Антонов съобщи, че за 2012 година е отчетено завишаване в броя на подобен тип престъпления, като до момента са регистрирани 309 случая и са задържани 57 лица.

Той допълни, че извършителите вече провеждат измамите от движещи се автомобили, за да бъдат засечени по-трудно. Дистанционното извършване е основният проблем, с който се сблъсква полицията при решаването на тези случаи.

Задържана е нова престъпна група за телефонни измами при съвместна акция на Национална полиция и служители от Кюстендил и Плевен. И.И. и В. И, познати още като близнаците, заедно с А. А. по прякор Гилдер, са арестувани за извършени 15 измами. От апартаментите им са иззети мобилни телефони, сим карти и пластики за сим карти, с които са извършени престъпленията.

Главен инспектор Златка Бадинкова разясни, че престъпниците звъннели на случайно избрани номера, предимно стационарни и имали два основни модела на измама. При първия се представяли за лекари, които искали пари за пострадали близки. При втория твърдели, че роднина на човека, на който се обаждат, е извършил тежка катастрофа, при която е пострадало дете.

Стана ясно, че И.И. е бил задържан за измами в София на стойност 8 000 лв., но няма издадена присъда. „Колегата" му А. А. за периода 2007-2008 г. има три условни присъди за измами, а преди това е бил задържан за кражба.

Органите на реда посъветваха при подобни случаи гражданите веднага да намерят начин да се свържат с близките си, за да проверят достоверността на информацията и ако тя се окаже невярна, веднага да се свържат със спешния телефон 112 и да уведомят, че се извършва измама.

От дирекция Национална полиция обвиха, че скоро ще стартира национална информационна кампания, включваща видеоклип, който автентично пресъздава стандартния модел на телефонната измама.

Клипът ще бъде предоставен на служителите на МВР във всички общини и във всички населени места в страната ще бъде обяснено особено внимателно на възрастни и малолетни, които най-често стават жертви на подобни измами.