Осем години след жестокото убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски делото срещу извършителя му – Лазар Колев приключи днес с доживотна присъда.

Окончателна доживотна присъда без право на замяна постанови Върховният касационен съд за Лазар Колев, обвинен в убийството на сестрите Белнейски.

Припомняме, на 10 юни 2011 г. Пазарджишкият окръжен съд наложи на Лазар Колев най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

Тогава той бе признат за виновен, че на 28 януари 2006 г. е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това е изнасилил, блудствал и убил и сестра й Христина в местността „Грамадите" край Брацигово.

Близо три години след убийството, в края на 2008 година експертна проверка доказа наличието на следи от Лазар Колев по телата на сестрите.

През ноември 2011 г. Пловдивският апелативен съд потвърди наложената от първата инстанция доживотна присъда за Колев. Освен това той е осъден да заплати на родителите им обезщетение от общо 400 000 лв.

Защитникът на Лазар Колев адв. Марин Марковски заяви за News.bg, че ще обжалва решението на ВКС в Страсбург.

С потвърждаването на присъдата на Пазарджишкия съд, ВКС допусна грешка, тъй като доказателствата, представени по случая не установяват, че Колев е извършил престъплението. Той е невинен, категоричен бе Марковски.

Както по-рано днес информирахме, Българският хелзинкски комитет съобщи, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е приел, че доживотната присъда без право на замяна не отговаряла на изискванията за заменимост, дори когато съществува възможност за помилване от президента.

Вчера ЕСПЧ се произнася по делото на Ласло Модьор срещу Унгария. Мъжът е осъден на доживотен затвор без право на замяна за три убийства, грабежи, отвличания и други престъпления. Съдът е намерил нарушение на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека по дело, в което жалбоподателят е осъден.

Това на практика означава, че с решението си по делото на Модьор съдът в Страсбург открива пътя към оспорване на доживотните присъди без право на замяна.