Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" впечатли представителите на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР)с напредъка на дейностите по проекта за извеждане от експлоатация на спрените блокове в АЕЦ "Козлодуй".

На 26 март 2015 г. на площадката на блокове 1-4 се състоя планирано заседание на Мониторинговия комитет на Международен фонд "Козлодуй" по повод реализацията на дейностите, свързани с извеждането от експлоатация на спрените ядрени мощности на атомната централа, съобщават от ДП "Радиоактивни отпадъци".

Участие в прегледа на проектите в Козлодуй взеха Саймън Мърфи и Жан-Филип Гьосе - представители на Европейската комисия, и Валентин Шайдер - представител на ЕБВР.

В момента ДП РАО изпълнява 21 проекта по 33 договора, подпомагащи процеса по извеждане от експлоатация. Проектите се финансират и наблюдават от Европейския съюз (ЕС). Оперативни срещи за разглеждане на хода им се провеждат два пъти годишно преди Асамблеята на донорите.

В момента се работи по демонтаж в Машинна зала на 1-4 блок и се подготвя работата по извеждане в Реакторно отделение. Проверена е и площадката на новостроящия се Цех за раздробяване и дезактивация на материали, получени вследствие извеждането, както и Цеха за преработка на РАО от експлоатацията на блоковете на АЕЦ и площадката за временно съхранение на РАО "Варово стопанство".

Припомняме, през декември 2014 г. по време на предишната работна среща с представителите на ЕБВР, чуждестранните експерти дадоха висока оценка както на работата на ДП РАО, така и на целесъобразното разходване на средства от МФ „Козлодуй" от страна на Предприятието. Положителна оценка за целесъобразността и прозрачността при усвояването на европейските средства по проектите в ДП РАО дадоха преди време и одиторите от Европейската сметна палата и OLAF.