пинтерПриемането на България и Румъния в Шенгенското пространство ще бъде отложено, съобщи hotnews.ro, цитирайки изказване на унгарския вътрешен министър Шандор Пинтер пред ДПА. Според официалния представител, чиято страна председателства ЕС, двете страни все още имат да изпълнят част от изискванията и е невъзможно да се впишат в срока.

В последствие от офиса на Пинтер отрекоха информацията. Представители на екипа му съобщиха, че е станало недоразумение и думите на министъра са били погрешно интерпретирани от ДПА. От унгарското силово ведомство заявиха, че ще разпространят по-късно днес официалната си позиция по случая.

„Румъния и България имат да свършат много неща", заяви Пинтер пред агенцията. По думите му двете страни са в състояние да изпълнят ангажиментите си до юни и по този начин те евентуално ще бъдат приети през октомври. Пинтер подчерта, че Унгария ще продължи да подкрепя членството на България и Румъния в Шенген.

Премиерът Виктор Орбан от своя страна изтъкна, че един от приоритетите на унгарското председателство ще бъде приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. То завършва в края на юни.

По-късно през деня, коментирайки приоритетите на Унгария като председател на ЕС, той коментира обаче, че за България и Румъния ще е доста трудно да се присъединят към Шенгенската зона. Причината е несъгласието на някои страни-членки, посочи Орбан.

ДПА припомня, че приемането на двете балкански държави предизвика сериозни полемики в ЕС. Германия и Франция заплашиха, че ще се противопоставят на подобно решение заради опасения за вътрешната сигурност на съюза. Берлин и Париж искат засилване на усилията в борбата с организираната престъпност.

Румънският външен министър Теодор Баконски заяви, че няма причина членството на страната му в Шенген да бъде отложено. Той подчерта, че към момента унгарското председателство на ЕС подкрепя приемането на Румъния.

Бакоснки заяви, че ще изиска от румънското посолство в Будапеща точен запис на казаното от Пинтер, тъй като информацията не е официално потвърдена. Външният министър посочи, че на 14 януари ще бъде представен последния мониторингов доклад, който ще реши съдбата на България и Румъния.

Европейската комисия е само наблюдател в процеса на разширяване на Шенген и решението е изцяло в ръцете на държавите-членки на Европейския съвет, заяви пред БНР говорителят на ЕК Оливие Бейли. Той допълни, че на този етап Брюксел няма никаква информация за изявленията на Пинтер.

Припомняме, на 22 декември 2010 година представител от ЕС заяви, че България и Румъния няма да бъдат допуснати да се присъединят към Шенгенското пространство в началото на тази година.

Германия и Франция вече заявиха, че планираното през март 2011 година присъединяване на България и Румъния към Шенгенската зона е преждевременна крачка.

Позициите на Берлин и Париж беше изложена в съвместно писмо на външните министри на двете страни до Еврокомисията.

"Не са осъществени всички условия за присъединяването на двете страни към  Шенгенското пространство", се посочва в писмото на двамата министри.

Те говорят за "недостатъци" в областта на сигурността и правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Малко след като писмото бе оповестено в медиите, румънският президент Траян Басеску заяви: „Смятам, че френско-германското писмо, изпратено до ЕК, е дискриминационно спрямо Румъния."

Сайтът elcomerciodigital.com публикува материал, свързан със случващото се в България и Румъния. Политическата и социална ситуация в България и Румъния е бедствена - слаби политически структури и твърде много вътрешни разногласия. С това се характеризират източноевропейските страни-членки на ЕС, четем в публикацията.

Сайтът напомня, че 15 от най-бедните европейски региони се намират в Румъния, а 10% от румънците и 15% от българите живеят в чужбина.

И добре, че са те - констатира испанският сайт. Паричните преводи, извършвани от българите зад граница, представляват много важен източник на постъпления, пише изданието.

Със своите слаби икономики, без членство в Шенгенското пространство и все още с ограничения за повечето европейски трудови пазари, Румъния и България ще се превърнат в много трудно смилаема салата за ЕС.

Но да не забравяме, че за десерт ни остават Сърбия, Хърватия, Черна гора, Албания, Косово и Македония, пише в заключение elcomerciodigital.com.