Казусът „БНР" все още е на полето на трудово-правните отношения между синдикати и генерален директор. Това каза председателят на Комисията по култура и медии Поли Карастоянова, която докладва на депутатите писмо от генералния директор на БНР, представящо информация за „актуалната" ситуация и взаимоотношенията в радиото.

„Ние чувахме, че има нагласи и изразени позиции от страна на работещите в Българското национално радио (БНР) в посока на това да се обявят стачни действия, да не се предават новини и така нататък", коментира по-късно пред журналисти тя. Карастоянова бе категорична, че ако бъдат нарушени правата на слушателите, компетентният орган е Съвета за електронни медии СЕМ - той се сезира и поставя въпроса на вниманието на комисията. Надявам се, че няма да стигнем дотам, посочи депутатът.

Абсурдно е, че председателката на Комисията по култура и медии към Народното събрание Поли Карастоянова твърди, че в момента проблемът в БНР е трудово-правен и че тя ще се намеси едва ли не ако има стачна готовност и спрем програмата", контрира журналистът от БНР Силвия Великова.
Великова уточни, че това е вторият представител на държавна институция, който тласка радиото към спиране на програмата и предприемане на по-радикални действия. „Започвам да се притеснявам дали някой не ни води към някакъв сценарий, който не знам как ще приключи", уточни тя Великова.

Поли Карастоянова е получила позицията на журналистите преди повече от 2 седмици и много добре знае за какво става дума. „Ако едно некомпетентно и непрозрачно ръководството на институцията й се струва трудово-правен спор, то тогава аз имам проблем с дефинициите", коментира още журналистката. Тя се надява народните представители да видят, че нещо не е наред в радиото и да не търсят някакво екстремно събитие, за да се намесят.

Ангелина Пискова, журналист в общественото радио, заяви, че от самото начало са казали, че искат кризата да се разреши по най-добрия възможен начин. „За съжаление, това не може да стане само с наша воля", призна тя. Като обществено радио работещите там имали нужда от съдействие на институции както от парламента, така и от надзорния орган. Тя се оплака, че не срещат разбиране и на този етап думите им се удрят в стена.