Миньорите от „Марица-Изток" проведоха едночасова предупредителна стачка от 8 до 9 часа тази сутрин, заради неуреден спор между синдикати и работодател за размера на празничните бонуси, предаде БНР.

Спряха работа за един час миньорите от рудници "Трояново 1", "Трояново север", "Трояново 3" и работници и служители от Централно управление на „Марица-Изток", съобщи БТВ.

По данни на Генчо Генчев, лидер на КТ „Подкрепа" в рудник „Север", за участие в стачката са се подписали 100% от миньорите.

Пълните данни за останалите рудници ще са ясни по-късно. По време на протеста работниците бяха по местата си, но не добиваха и не подаваха въглища към централите в енергийния комплекс.

Дамян Косев от КНСБ заяви, че работниците са преизпълнили плана за 2011 г. и заслужават допълнително възнаграждение. От своя страна, изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Евгени Стойков подчерта, че всички дължими суми са изплатени.

При ефективни стачни действия загубите на предприятието може да достигнат до 3 млн. лв. на ден, прогнозира Стойков, цитиран от БНР.

Преговорите ще продължат от 13 часа. Очаква се на 14 януари да започне постоянна стачка, ако не бъдат изпълнени исканията на работещите в мините.

Повод за тези действия е отхвърленото искане на синдикатите за започване на преговори по исканията, поставени в Стачната декларация за изпълнение на споразумението от 12 юли миналата година. Oтговорът, който получили бил, „че и на това ще му дойде времето".

Припомняме, от мениджмънта на дружеството твърдят, че постигнатите споразумения от 12 юли се спазват. В същото време стачният комитет заявява готовност да води преговори по всяко време на денонощието за изпълнение на споразумението.