Великотърновският окръжен съд реши, че делото срещу лясковския стрелец Петко Петков ще продължи от 22 до 26 юни, съобщава БНР. В продължение на 12 дни съдът разпита 96 свидетели и вещи лица.

Припомняме, 54-годишният Петков е обвинен, че при провелата се на 14 март миналата година полицейска акция умишлено е убил баретата Емил Шарков и е направил опит да убие още  петима негови колеги.

Страните в процеса днес са предявили множество изисквания за събиране на нови доказателства. За основателни съдът счете само част от тях. Щитът, с който баретата Шарков е участвал в акцията, ще бъде приложен като доказателство по делото. Той не е иззет по време на досъдебното производство, но ще бъде изискан от Специализирания отряд за борба с тероризма.

Искането на Петко Петков по делото като свидетели да бъдат призовани Бойко Борисов и Цветан Цветанов бе отхвърлено от съда. Подсъдимият твърди, че в предишния кабинет, когато двамата са били премиер и МВР шеф, той им е изпратил 20 писма за различни проблеми, които не са били решени. Според Петков затова се е стигнало до стрелбата.

Искането на защитата на Петков като свидетели да бъдат призовани деца от училището в Лясковец също бе отхвърлено от магистратите. Адвокатите поискаха призоваването на децата, за да се установи дали са били застрашени и това да е наложило  полицейска акция в семейния апартамент на Петков.

През юни предстои да бъдат разпитани неявилите се четирима свидетели. Заради противоречиви показания на други свидетели се налага провеждане на очни ставки. Резултатите от назначени днес от съда оглед и експертиза също ще бъдат представени.