Варненските таксиджии излязоха на протест срещу решение на Общинския съвет за определяне на минимални тарифи за таксиметрови услуги, съобщава БГНЕС. На последното си заседание местните парламентаристи са утвърдили цени от 0,75 лв./км (дневна) и 0,85 лв./км (нощна) при предложени от независимия транспортен синдикат „Авто 94" 1,20 лв./км и 1,30 лв./км.

Председателят на „Авто 94" Димчо Иванов е категоричен, че гласуваните от Общинския съвет тарифи са много под себестойността на услугата. Той твърди, че минималните цени, вместо да подпомагат бранша, благоприятстват развитието на сивия сектор. „Те ни връщат във време, когато горивата бяха други, разходите по нашата дейност бяха други и токът не беше увеличен, цените на хранителните продукти бяха други", недоволства Димчо Иванов. Той е и действащ таксиметров шофьор.

По думите му, дори и с 0,10 лв. да бъдат по-високи стойностите, ефект за таксиджиите пак би имало.

Шофьорите протестират и заради дупките по пътищата, както и заради това, че пиаците им са заети от частни автомобили. Те недоволстват и заради Закона за автомобилните превози с несъразмерните глоби, които според тях унищожават бранша още от времето на ГЕРБ. Димчо Иванов каза още, че е било наредено на Общинска полиция да не вдига коли от стоянките на таксиметровите водачи.