Българският народ е силен, когато е единен и обединен. Трябва да отстояваме единството на българската нация. Ние сме българи, но сме и европейци.

С акцент в речта си върху единството и неговата сила президентът Росен Плевнелиев почете националния празник на Съединението в Пловдив.

Отчитайки историческата роля на самият акт на Съединението като един от върховите моменти в Българската история, президентът подчерта ролята на „смелите мечтатели, дръзнали да започнат това дело с чисти помисли и водени от народната воля, с мечтата - идеалът на нацията - свободата.

Цитирайки свидетели на епохата на Съединението, Росен Плевнелиев направи аналогия между миналото на криза и настоящето, което също е белязано от драматизъм и конфликтност.

Рекорден е броят на конфликтите, преминаваме през трудно време, а едновременното протичане на кризите затруднява тяхното преодоляване", констатира президентът, за да призове сънародниците да не изпадат в безвремието на апатия, тъй като най-тежката криза е кризата на доверието и пасивността.

Бежанците са хора като нас, бащи, майки, инженери, учители. Те бягат от ужаса на войната, от „Ислямска държава", нека не забравяме това, допълни Плевнелиев, призовавайки за човешко отношение към бежанците.

По думите му не е по силите на нито една държава да се справи с настоящите кризи самостоятелно, но Европа може да решава кризите, когато е обединена.

Единството на народите в ЕС, е урокът, според Плевнелиев, който ни е оставен от двете Световни войни, но и урокът, който се чете и в българската история.

Това, по думите му, е и най-силното познание, оставено ни от величавия акт на Съединението - че българският народ успява, когато е обединен, че дръзва сам да определя съдбата си и има истински лидери, които да водят.

На фона на предстоящите местни избори и референдум, които предстоят, президентът Росен Плевнелиев призова за мирен, градивен и ползотворен диалог.
Съединението не означава единомислие, съединението е вслушване в мнението на другия.

„Нека заедно, задружно и всеки по силите си да работим за бъдещето на страната ни. Честит празник, скъпи сънародници. Да живее България!", завърши словото си Плевнелиев.

Тържествената заря-проверка пред паметника на площад „Съединение" е кулминация на празничното отбелязване на деня на Съединението. Емблематичен беше днешният ден - на площада в Пловдив присъстваха трима президента - Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов.

Днес в цялата страна тържествено беше отбелязана годишнината от една от най-великите дати в българската история - Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без географско разделение да стои помежду им.

Преди 130 години България се съединява, благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), създаден през 1880 г. Това става след военен преврат, подкрепен от Княз Александър I Батенберг.

Пловдив по традиция е център на отбелязването. Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица" с тържествен молебен. Пловдивският митрополит Николай благослови всички присъстващи.

В центъра на града членовете на пловдивския комитет „Родолюбие" направиха и възстановка на част от събитията , свързани със Съединението.

 

"Като имаме пред очи примера на нашите предшественици, извоювали в далечната 1885 г. Съединението на Източна Румелия с Княжество България, да пазим нашето народно и църковно единство, та с Божията помощ и с усилията на всеки един от нас да пребъде нашата свидна и от Бога благословена България", призова и в обръщението си по повод празничната дата партриарх Неофит и пожела:

Нека духът на единството никога не оставя българския народ - неговата държава, неговото общество, неговата майка и кърмилница - нашата родна Православна църква.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви в поздрава си до всички сънародници, че вярва, че и днес българите имат мъдростта на ценят повече това, което ни обединява, отколкото ни разделя.