В гневно обръщение във връзка с практиката по налагане на финансови корекции по изпълнявани от общините европейски проекти от Националното сдружение на общините поискаха незабавна и адекватна реакция от служебното правителство.

Изтъквайки, че през последните 7 години общините са успели да създадат условия за подготовка и реализация на почти 4 хиляди проекта на обща стойност над 9 млрд. лева., от сдружението констатират, че все по-често обаче усилията им се „възнаграждават" с огромни спрямо общинските бюджети финансови корекции, които с всеки изминал ден лавинообразно нарастват.

Защо всички негативни последици остават за общините, когато почти всички бенефициенти са прилагали един и същ подход, определян сега като нередност - кой е виновен", пита сдружението на общините.

В обръщението категорично се настоява за справедливост, като се призовава държавата да поеме своята отговорност.

Ние, се посочва в текста, не можем да плащаме за корекции, наложени поради:

несинхронизиране на националното ни законодателство с европейското;

приети нормативни актове, които съдържат противоречащи си разпоредби;

изпълнявани изисквания на Управляващите органи, които впоследствие се оценяват като нарушения;

въвеждане на нови правила със задна дата;

противоречиви тълкувания на одитни и контролни органи;

изкуствено въведени от националните ни органи правила и изисквания, които успешно сме оспорили пред българския съд и компетентните институции.

Готови сме да поемем своята отговорност, да плащаме за собствените си грешки и да се отчитаме за това пред съгражданите си. Не сме съгласни обаче да лишаваме хората от публични услуги поради чужди грешки и недомислици в системата за управление, заявяват от НСОРБ.

Те настояват за незабавни промени в нормативната уредба (Постановления на Министерски съвет № 134/5.07.2010 г. и № 162/17.06.2014 г.), чрез които ясно да се разпределят отговорностите, да се създадат еднотипни правила и финансовата тежест да се поема съгласно принципа „Виновният плаща!".