Прокуратурата се самосезира след репортаж на Нова телевизия за криминално проявен, който прегази колоездач, съобщиха от Окръжна прокуратура-София.

Обвинителите са започнали разследване срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно транспортно произшествие.

"На 06 май 2015 г., на пътя гр. Самоков - Мальовица, около 18.00 ч., водач  на моторно превозно средство, нарушавайки правилата за движение по пътищата, е блъснал велосипедист. При този сблъсък велосипедистът е загинал, а автомобилът е излязъл от пътното платно и се е обърнал. В автомобила е имало две лица - мъж и жена - съпрузи, чиято самоличност е установена. Окръжна прокуратура - София интензивно събира доказателства, за да установи кое лице е управлявало автомобила и е извършило престъплението", пишат от прокуратура.

Пристигналите полицаите са намерили до автомобила само Любомир Ковачки, който е заявил, че той е шофирал, а съпругата му си е заминала. Разследващите са установили, че тялото на велосипедиста и самия велосипед са преместени от мястото на сблъсъка и са открити извън пътното платно. Проверката с дрегер е установила наличие на 1,6 промила алкохол в кръвта.

"Ковачки и съпругата му са освидетелствани. От волана и въздушна възглавница в автомобила са иззети биологични следи и е назначена ДНК - експертиза. Разпитват се свидетели. Тази сутрин е разпитан като свидетел собственикът на автомобила, който е заявил, че автомобилът му е бил взет без негово разрешение от Любомир Ковачки", съобщават от прокуратурата.

Обвинителите очакват, че към 12 май 2015г. ще разполагат с достатъчно доказателства, за да привлекат лицето, управлявало автомобила в качеството на обвиняем.

Загиналият велосипедист остави две деца сираци. Той бе погребан на рождения си ден.