„Това, което виждаме в момента, е една тенденция на сегашните управляващи от ГЕРБ МВР да се ползва като частна организация - няма значение дали ще се подслушва политически опонент, икономически конкурент или любовника на жена ми".  Това заяви председателят на вътрешната парламентарна комисия в 40-тото Народно събрание и ексдепутат от НДСВ Минчо Спасов, който заедно с Едвин Сугарев коментира скандала с нерегламентираното подслушване.

По думите му последните управляващи, които според него продължават да управляват и сега, водят политика на одомашняване на МВР, което се използва за лични цели.

В отговор Сугарев заяви и че Тройната коалиция (част от която беше НДСВ - бел.ред.) е водила политика на одомашняване по отношение на ДАНС.

Той беше категоричен, че това, до което е стигнала до момента прокуратурата, не доказва, че има поръчка за подслушване. „На мен ми се струва, че става въпрос за черен ПР, който се прави от малки парти, които имат малък шанс за изборите", посочи той.

След първата анонимка, се появи и втора вчера - свързана с Станимир Флоров, допълни Сугарев, визирайки изпратените посред нощ до медиите анонимни мейли, уличаващи шефа на ГДБОП във връзки с лица от криминалния свят. Той определи ситуацията с подслушването и ролята на ексвътрешния министър Цветанов като „отворено висящо обвинение, върху което може да се наслагва политическо говорене".

Според депутата от НДСВ обаче уличените в изпълнение на практиките по подслушваше четирима полицаи са изпълнявали поръчка на някого.

„Мисля, че един министър би бил пълен идиот, за да каже на някой отиди и го подслушвай", контрира в отговор Сугарев по адрес на зам.-председателя на МВР. Той не отрече, че у нас се извършва безразборно подслушване, но посочи, че няма данни това да е поръчка от висшите структури на МВР.

Минчо Спасов обаче беше категоричен, че член 34 от Конституцията (Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени - бел.ред.) е нарушен. Според него скандалът с подслушването ще покаже дали прокуратурата е способна да заличи миналото си. В тази връзка той допълни, че обвинението трябва да предложи споразумение на четиримата полицаи, за да може те да кажат кои са истинските поръчители на подслушването.

„Двама от четиримата юнаци са назначени от Михаил Миков, не от Цветанов, така че се очаква те да кажат това, което се очаква от тях", репликира Сугарев. По думите му голяма част от тези хора са свързани с ДС, тоест с елита на БСП.

„Аз имам информация, че част от тези хора работят частно", съобщи още Сугарев, пояснявайки, че някои служители са се сдобивали на своя глава с икономическа информация, която са продавали на бизнесмени.

Бившият зам.-председател на СДС обяви и че самият той е бил подслушван по разработката „Моряк".

Коментирайки още скандала с подслушването, Едвин Сугарев заяви, че подслушванията в България са несъразмерни спрямо населението на България. Според него вината е до голяма степен в цялата система и липсата на контрол. „Съдиите просто подписват, когато им се иска разрешение за подслушване, без да дават мотиви", посочи в аргумент той.

По повод идеята на служебния премиер СРС-та да бъдат извадени от МВР, Сугарев се съгласи с това предложение, но изтъкна, че не те не трябва да бъдат под контрола на парламентарна комисия, както е сега, защото и самият й шеф е бил подслушван.

Той отбеляза необходимостта от създаване на граждански борд, който да се занимава с това.

Според Спасов обаче нещата в системата са регламентирани още от годините на комунизма и не са променяни, а МВР е много консервативна структура в това отношение. По думите му проблемът е в ниската образованост на кадрите, които работят там. „Грешката е на контролиращите, а контролиращите са политиците", обобщи той.